Selecteer een pagina

De Schuurwoning

Een verzamelnaam voor een type woning waarvan het ontwerp is afgeleid van een (boeren)schuur. Kenmerkend voor een schuurwoning zijn het eenvoudige volume met zadeldak. Aan één zijde een gesloten, vaak met luiken, en aan de andere kant een juist open karakter. Dit contrast is typerend voor de schuurwoning die je vaak in de buitengebieden tegenkomt

schuurwoning Buitenhaard
schuurwoning met risaliet

Schuurwoning met overdekt terras

Een zeer populaire interpretatie heeft een kap (dak) die aan één zijde oversteekt zodat er een open overdekte buitenruimte ontstaat en het “overstek” dat ondersteund wordt door zichtbare (kenmerkende) draagbalken. Vaak wordt bij het bouwen van de nieuwe woning gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en kleuren zodat deze in harmonie is met een natuurlijke omgeving en soms is de woning ook voorzien van typische ontwerpelementen zoals een rieten kap of gepotdekselde houten buitengevels. Aan de zijde waar het dak oversteekt en een overdekte veranda ontstaat, kan binnenin de woning een vide zijn gesitueerd. Daarmee krijgt de huiskamer een ruime beleving.

Om van de hoofdingang een echte entree te maken kan een risaliet (zie afbeelding) worden toegepast. Dat maakt aan de buitenzijde de entree prominenter en van binnenaf geeft het een prachtig ruimtelijk effect. De zichtbare portaalvormige houten dragende delen (gebint of gebinte) die zo kenmerkend zijn kunnen ook op verschillende manieren worden vormgegeven en uitgevoerd tot een eigentijdse vertaling van het woningontwerp.

schuurwoning met overdekt terras
moderne schuurwoning met rieten kap

Karakteristiek landelijk of modern

Het basisontwerp is karakteristiek landelijk, uitgevoerd in natuurlijke materialen. Het concept blijkt echter ook heel geschikt om door de architect op verschillende manieren te interpreteren in het landschap. Zo is er bijvoorbeeld een actueel, modern en strakke uitstraling mogelijk voor dit type huis, terwijl de charme behouden blijft. Of wat te denken van een combinatie van traditionele en een moderne elementen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan strak gestucte buitenmuren en een groot glasoppervlak op de gevel onder de overstekende met riet gedekte kap.

Flexibele woning

De flexibiliteit waarmee invulling kan worden gegeven aan het ontwerp betreft niet alleen de buitenkant van de woning. De eenvoudige hoofdvorm met de grote kap leent zich voor uitvoeringen in diverse afmetingen en indelingen. Zo wordt de “schuur” een royaal bemeten huis met genoeg ruimte voor het hele gezin of misschien een eenvoudiger uitgevoerde levensloopbestendige woning met alle voorzieningen op goed toegankelijk op maaiveldniveau.

Riante schuurwoning
levensloopbestendige schuurwoning

Mooie Eenvoud

Ook bestaan er varianten waarbij er helemaal geen dragende houten delen aan de buitenkant zichtbaar zijn. Deze ontwerpvarianten, ook afgeleid van de “schuur”, zijn mogelijk nog eenvoudiger van hoofdvorm en ideaal voor een levensloopbestendige indeling. En hoewel eenvoudig van vorm kan er door een slimme indeling, eventueel een inpandige veranda en een hoogwaardige afwerking een woning worden gerealiseerd met een eigen karakter waar het heerlijk is om in te wonen.

Duurzaam bouwen

In de interpretatie van het concept is dus van alles mogelijk. Het zijn uw wensen die daarbij leidend zijn. Daarnaast zijn deze woningen goed te bouwen met materialen die duurzaam en energie efficiënt zijn. Het is dus ook niet verwonderlijk dat dit concept zo populair is. WoonSubliem ontwerpt al tien jaar met enige regelmaat herkenbare woningen die toch iedere keer uniek zijn uitgewerkt. Per slot van rekening zijn uw woonwensen ook uniek!

schuurwoning met inpandige veranda levensloopbestendig

Interesse in het laten ontwerpen van een huis?

Heeft u plannen om uw droomhuis te realiseren? Heeft u een kavel op het oog, of misschien al in bezit? Er komt nogal wat kijken bij het realiseren van een droomhuis. Bij WoonSubliem staan we voor u klaar om met onze creativiteit, kennis en meer dan 10 jaar ervaring, u te helpen om uw plannen te realiseren. Voor ons begint het bij het inventariseren van uw woonwensen tijdens een gesprek in onze de studio.

Neem contact op.

Pin It on Pinterest

Share This
Woningtypes Architect voor Schuurwoning